Kun jij schaatsen?
15 januari 2021
Even voorstellen… Maria
20 januari 2021

Ik vind India is een fascinerend land. De eerste keer dat ik er rond reisde werd ik overweldigd door alle geuren, kleuren, geluid en mensen. En het duurde even voordat ik daar mijn weg in had gevonden. Maar er is één belangrijke, ongeschreven regel, die ik al vrij snel leerde.

In India is het gebruikelijk dat je je eten met je handen eet. Heel vaak at ik daar een curry met een soort brood, parota. Ik ben het niet gewend om alles met mijn handen te eten en dus keek ik de eerste keer dat ik zo’n curry at om me heen om te zien hoe de Indiërs dat zelf eten. En bij iedereen zag ik dat ze alleen hun rechterhand gebruikten. Dus alleen met die rechterhand scheurden ze een stukje van het brood af, om het vervolgens ook met die rechterhand door de curry te halen en op te eten. Daar waren ze ontzettend handig in.

Maar een stuk brood afscheuren met 1 hand is nog best lastig. Ik gebruikte in het begin dan ook telkens twee handen. Daarvoor werd ik al snel op de vingers getikt. De mensen vonden mij namelijk enorm vies als ik zo at. Ze vertelden me dat de linkerhand alleen wordt gebruikt voor het afvegen en afspoelen (in India gebruikt men water na de toiletgang) van de billen. Dus eten met je linkerhand werd gezien als ontzettend smerig. Sindsdien durfde ik nooit meer met mijn linkerhand te eten in India.

Leuke oefening voor met je kind: probeer eens met 1 hand een stuk brood af te scheuren. En doe dat dan ook nog eens met links. Lukt het jullie? Tag @antropokids of #hewiebenjij op instagram, vind ik leuk om te zien!

 

[layerslider id=”24″]

Comments are closed.