Even voorstellen… Helena
18 november 2020
Samen ontdekken
20 november 2020
Toon alles

Meer dieren dan diversiteit van mensen in kinderboeken

Uit recent Brits onderzoek blijkt dat er 8x zoveel kinderboeken zijn met dieren in de hoofdrol dan kinderboeken waarin niet-witte mensen de hoofdrol spelen! Ik vind dat schokkend.

Maar het verbaast me ook niet. Toen mijn eigen kinderen klein waren zocht ik naar kinderboeken over verschillende landen en culturen waarin mensen, en liever nog kinderen, de hoofdrol speelden. Maar meestal vond ik alleen prentenboeken over “De onhandige aap”, “De stoere tijger” of een olifant die vrienden werd met een krokodil. Stuk voor stuk leuke boeken, maar geen boeken waarmee mijn kinderen iets konden leren over leeftijdgenootjes en hun leven in andere delen van de wereld. En juist daarover wilde ik ze vertellen!

Want ik heb makkelijk praten, mijn kinderen zijn wit en herkennen zich in grootste deel van de kinderboeken waarin mensen een hoofdrol spelen. Maar de wereld bestaat niet alleen uit witte mensen. En met die diversiteit wilde ik hen al op jonge leeftijd laten kennismaken.

Dat kan op veel manieren, maar kinderboeken was voor mij één daarvan.

En ook daarom vind ik het zo belangrijk dat “Hé, wie ben jij?” er komt. Dat boek vertegenwoordigt in 1x 20 kinderen én al hun broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes van over de hele wereld + jouw eigen kind. Want we maken allemaal deel uit van die diversiteit, mogen er allemaal zijn met alles wat we doen, voelen en geloven. Dat wil ik met dit boek laten zien.

En hopelijk gaan jij en je kind (of klas of groep) dat met dit boek ook zo voelen.

Je kunt helpen om “Hé, wie ben jij?” te realiseren! Bestel alvast jouw exemplaar in de crowdfunding of support op een andere manier!

Comments are closed.